fredag 8 januari 2010

Fylld kalkonstek 4-5 personer

Inför trettondagshelgen ville jag bjuda familj och vänner på kalkonmiddag. Sedan jag plockat ner alla ingredienser för en helkalkon i min korg, visade det sig att butiken inte kunde ordna den minsta lilla kalkon! Min högra hand (min man) fick uppdrage att ringa runt till olika butiker på jakt efter en helkalkon. Det var stört omöjligt - det rådde kalkonbrist! Min frustration över kalkonbristen kanaliserade jag i en helt ny maträtt - fylld kalkonfilé.




Till kalkonsteken behöver du:
1 kalkonfile (bröst) på ca ett kilo
2-3 msk pressad citron
1,5 tsk salt
2 krm grov svartpeppar
2 - 3 msk becelmargarin


Fyllning:
6 - 7 st selleristjälkar
1 påse (250 gram) urkärnade plommon
1 äpple
1 gul lök
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 st vitlöksklyftor
3-4 msk kycklingfond







Sås:
stekspad (som silas)
creme fraiche
lite grädde
3 msk svart vinbärsgele
maizena redning (mörk)
3-4 msk kycklingfond
salt och peppar efter smak

Tillbehör:
Hasselbackspotatis (räkna med 2 st medelstora potatisar per person), salt, ströbröd och becel margarin behövs.
4 - 5 halverade äpplen
svart vinbärsgele
brysselkål (följ anvisningar på påsen)
rödlöksmarmelad (kan uteslutas)

Sätt på ugnen 200 grader
Börja med att tvätta kalkonfilen och torka av den.
Dela filén längs ena långsidan utan att dela den helt. Du ska kunna vika ut filén och platta till den med handen.
Gnid in både fram och baksida med pressad citron och kryddorna (salt och peppar)





Fyllning:
Tvätta och hacka selleristjälkarna tunt
Finhacka den gula löken
Stek löken och sellerin på svag värme, det ska inte få färg, utan mjukna något.
Tillsätt pressad vitlök
Klipp katrinplommonen i småbitar direkt i stekpannan. Rör om, krydda och ta av pannan från spisen.

Steg för steg:

  1. Skala potatisen och skiva varje potatis på längden i tunna skivor utan att skära helt igenom.
  2. Smörj en ugnsform och lägg potatisen med "skiv-sidan" uppåt.
  3. Häll lite becel över varje potatis och salta lite.
  4. Du kan sätta in potatisen längst ner i ugnen samtidigt som du sätter kalkonsteken i mitten av ugnen.
  5. Fyllningen ska nu bredas ut på den tidigare förberedda kalkonfilén. Spar en del av fyllningen till senare delen av stektiden, då den ska hällas i stekspadet för ösning.
  6. Rulla ihop filen så hårt som möjligt utan att fyllningen trängs ut.
  7. Sy ihop eller knyt ihop filén med hjälp av steksnöre.
  8. Lägg steken i en smord form med hög kant.
  9. Häll över margarin och sätt den i den varma ugnen.
  10. Efter ca 15 minuter häller du i kycklingfonden samt 3 dl kallt vatten i formen.
  11. Vänta ytterligare 10 minuter innan du öser vatten och fondblandning över steken.
  12. Häll nu också i resterande fyllning i formen och rör om.
  13. Nu gäller det att ösa steken med jämna intervaller så att den inte torkar ut.
  14. Häll över vatten vid behov. Formen får inte bli tom.
  15. Total stektid är ca 45 - 50 minuter
  16. När 10 minuter av stektiden återstår tar du ut steken och lägger den på ett annat smord stekfat. Bytt nu plats med potatisen så att potatisen flyttas upp och därmed kan få färg.
  17. Sila stekspadet och häller det i en kastrull.
  18. Låt spadet koka kraftigt en stund, späd med mer vatten om det behövs.
  19. Salta, peppra, och häll i kycklingfonden.
  20. Smaksätt såsen med svart vinbärsgelé, creme fraiche och eventuellt lite grädde (kan uteslutas, i så fall tar du lite mer vatten).
  21. Använd instruktionerna på Maizena redning för att få en bra konsistens på såsen.
  22. Låt steken vila i ca 5 minuter innan du skär den i skivor.

Smaklig måltid eller Noshe Jan, som man säger i Iran!

2 kommentarer:

Gun Svensson sa...

Tack för en utsökt middag - vilken tur att det inte fick tag i en hel kalkon - nu blev du utmanad att skapa något helt nytt.

Paki sa...

@farmorgun:
Välbekommen! Du är den som uppskattar i stort sätt allt jag lagar :))